29.11.2016
Продаж нерухомості

Дороге житло ще не означає елітне

     Дорога нерухомість - це не лише велика площа та висота стелі. Це також і зручне планування, яке зробить проживання в квартирі максимально комфортним, це і престижний район і водночас інфраструктура району. Хороше житло - це відповідний стан будинку, наявність паркомісць чи гаражу. Дорога квартира - це дорогий ремонт і обладнання, меблі, дорога комплектація побутовою технікою. Словом, елітне житло - це все те, що потрібно для повноцінного елітного життя. Але чи справді кожне помешкання, яке більш-менш «на око» забудовника виглядає та коштує «дорого» чи «елітно», має комфортне планування та розташоване у непоганому будинку, можна назвати елітним?

     Очевидно, що не все так просто і про це усвідомлено знає «елітний» український покупець нерухомості. Нажаль, справжні претензійні до якості інвестори та справжня українська еліта вкладає кошти не в Україні. Адже за кордоном, можна знайти в рази вищу якість життя, більш розвинену інфраструктуру, найкращі та інноваційні архітектурно-дизайнерські рішення. Все це безсумнівно видається привабливим – тому обов’язково закордонний рахунок буде виставлено на справжню «елітну» суму.

Що таке елітне житло класу «Deluxe», чи «Premium» в Україні

     Професіонали ринку розуміють, що характеристики «елітності» у будівельних компаній, у компаній з нерухомості та у продавців абсолютно різні. Приписувати помешканню статус «елітне» нікому не заборониш, тим паче що це впливає на кінцеву вартість реалізації. Чому так є? 

Часто можна зустріти розуміння людьми «елітної» нерухомості за принципом класифікації  « УБА», що ділить житлову нерухомість на  5 видів:

  1.  «Де-люкс» («Deluxe»)
  2. «Преміум» («Premium")
  3. «Бізнес-клас»
  4. «Економ-клас»
  5. «Соціальне житло»

Ремарка: Класифікацію УБА прийнято в 2006 році Українською будівельною асоціацією (УБА). Класифікація передбачає п'ять умовних класів житла: соціальне, економ, бізнес, преміум і де-люкс. Нерідко на рекламних носіях можна зустріти ці знайомі терміни "елітне житло" або "еліт-клас", яке можна приблизно співвіднести з найвищими класами на думку УБА: «Преміум» і «Де-люкс».

     В цілому відомо, що в Україні немає законодавчо прийнятої єдиної загальної класифікації житла. Проблема оцінки «елітності»   також ускладнена тим, що УБА – це не єдиний підхід. Цілий ряд розроблених класифікацій, як правило, має на увазі розподіл даного сегмента нерухомості на декілька інших підкласів: не лише «де-люкс, люкс, преміум»,  але і «А, А-, В, С»; «КП1, КП2, КП3»,  і т.д. Класифікацій багато і кожна цікава своїм набором критеріїв оцінки. Тому так і виходить, що в Україні кожен учасник  ринку нерухомості може ділити свій сегмент чи в цілому ринок житла на класи так, як розуміє. Більше того, якщо новозбудований будинок відповідний за рівнем економ-класу, буде позначеним гордим символом "Елітно" чи «Люкс», то ніхто і не зможе звинуватити у цьому забудовника.

Відносні критерії елітного житла

Незважаючи на те, що стандарти класифікації житла тріщать під впливом часу та ринкової ситуації - основні риси  елітного житла в Україні ми спробували все-таки вивести:

  • Місце розташування об'єкта
    Цей критерій залишається одним з головних чинників віднесення українського житла до елітного сегменту. Хоча, в різних країнах місце розташування об'єкта має своє розуміння.
  • Презентабельність та архітектурно-планувальні рішення
    Презентабельність на око, загальний архітектурний вигляд і нестандартні, оригінальні планування неможливо не брати до уваги при оцінці української нерухомості.
  • Жити «особняком»
    Еліта України зазвичай  живе особняком, без сильного скупчення сусідів, а тому - невелика кількість квартир в будинку і, як наслідок низька концентрація населення - зовсім не останні критерії «елітності». Хоча це, швидше за все, продиктовано стремлінням еліти до безпеки.
    До цього можна також віднести: наявність власної цілодобової охорони, мінімізована інфраструктура в своїх будинках, що призначається виключно для жителів будинку і закрита для сторонніх відвідувачів. Надійно обгороджена, тиха та благоустроєна прибудинкова територія - це солідний додаток до показників елітності. Так само, втім, як і наявність підземної парковки - теплої, що охороняється, і не менше 2-3 паркомісць на сім'ю.

Ремарка:  «Елітне помешкання»  в Україні - це всього лише невизначений загальний набір невизначених критеріїв. 
Ще ніхто так і не збудував систему координат, якийсь галузевий стандарт, в рамках якого можна було б авторитетно говорити на задану тему.

Українське «елітне» житло

     Що таке елітне житло в Україні не знає ніхто. Чим воно має характеризуватися в першу чергу, якими є ті ключові ознаки, які сигналізували б: перед вами - нерухомість найвищого класу. Без відповіді на це питання, забудовники, власники та оператори на ринку елітної нерухомості, - працюють наосліп, наділяючи об'єкти на свій розсуд тими чи іншими характеристиками і ознаками.

     У свідомості невибагливого українського покупця поняття «елітне» житло за визначенням означає якусь його якість, яке на кілька пунктів вище звичного «радянського». Забудовники, виходячи на ринок з будь-якими нетиповими проектами, сміливо піднімали вартість квадратів, заявляючи свої проекти як «елітне житло». Зрозуміло, найчастіше вони такими не були і нажаль не можуть бути.

     Також  ми змушені констатувати той факт: на ринку нерухомості України справді мало об'єктів елітної нерухомості а левова частка того, що віднесено забудовниками до цього класу, не відповідає цим параметрам.